KINDER-BEKKEN FYSIOTHERAPIE

BEGELEIDING VOOR KINDEREN MET BEKKENBODEM PROBLEMEN

Het zindelijkheidsproces

Het verkrijgen van zindelijkheid is een van de grote mijlpalen in de ontwikkeling van het kind. Zindelijk worden is een leerproces waarbij een normale ontwikkeling van het zenuwstelsel een voorwaarde is.

Bij pasgeboren kinderen  komt de urine en ontlasting door rijping van het zenuwstelsel. Eerst zal het kind op de aandrang reageren door de bekkenbodemspieren aan te spannen. Uiteindelijk ontstaat er een samenspel van blaas, darm en sluitspieren door de regulatie van de hersenen.

DE KLACHTEN

Dit proces verloopt echter niet altijd probleemloos. Vaak is niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van het niet op gang komen van de zindelijkheid overdag en/of ‘s nachts. Het probleem kan lichamelijk zijn of ontstaan ten gevolge van andere problemen.

Kinderen kunnen problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer het kind de urine of ontlasting niet goed kan ophouden;
  • Het kind zijn ontlasting of urine juist moeilijk kwijt kan raken (spanning/obstipatie).
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.
  • Bij regelmatige terugkerende urineweg infecties.
  • Verkeerd toiletgedrag.
  • Angst en spanning bij het plassen of poepen.

De kinderbekkenfysiotherapeut kan in deze gevallen een bijdrage leveren op het gebied van de bewustwording en training van de bekkenbodem-musculatuur.

Het kan ook zijn dat er lichamelijk niets aan de hand is maar dat de zindelijkheid toch niet op gang komt. Het kind is bijvoorbeeld wel overdag zindelijk maar ‘s nachts wil het niet lukken. Het kind plast wel thuis op de wc, maar niet elders. Het plassen gebeurt op de wc, maar het poepen wordt opgehouden of gebeurt in de broek. Dit probleem wordt lastiger wanneer het kind ouder wordt en naar de basisschool gaat. Lichaamsbesef, spiergevoel (aan/ontspanning) en hoge basisspanning kan het probleem zijn.

DE BEHANDELING

De behandeling wordt uitsluitend gedaan door gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten met een opleiding gericht op het gebied van de bekkenbodemproblematiek. Meestal worden kinderen doorgestuurd door een arts. Als een kind via directe toegankelijkheid bij ons in de praktijk komt, dan zal in ieder geval de huisarts van de bevindingen en behandeling op de hoogte worden gebracht.

Als het voor de ouders en de huisarts niet direct duidelijk is waar het probleem met het zindelijk worden vandaan komt, dan wordt er vaak verwezen naar een kinderarts.  Een consult bij de kinderbekken-fysiotherapeut is een mogelijkheid om vanuit het oogpunt van spierfunctie, spiergevoel, bekkenbodem functioneren, ontspanning/aanspanning meer duidelijkheid te krijgen en mogelijk is er een behandelplan op te stellen.